115 g miękkiego masła
85 g drobnego, jasno brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
250 g mąki pszennej
85 g drobnego, jasno brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
125 g posiekanej gorzkiej (deserowej lub białej - wg. uznania) czekolady
50 g posiekanych dowolnych orzechów
szczypta soli
Masło ubić z cukrem, aż masa będzie jasna i gładka ( u mnie to trwało ok. 5 minut). Dodać jajka dalej miksując. Wmieszać mąkę z solą, posiekaną czekoladę i orzechy, dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Formować kulki wieklkości orzecha włoskiego, kłaść w odstepach na blasze, mocno je spłaszczyć. Piec w 190 st.C przez 10-12 minut, do koloru jasnobrązowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz