Jesień to idealna pora na smak i zapach cynamonu. Czy to w szarlotce, w kubku gorącej czekolady, na czapie bitej śmietany w latte. Kocham też jego smak w ciasteczkach, kiedy mogę sobie jego intensywność dozować w ilościach jakich potrzebuję. Popołudniem do kawy z bitą śmietaną - super!
25 dkg mąki
15 dkg masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 jaja
czubata łyżeczka cynamonu
Mąkę starannie przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder, cynamon i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce.
Następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm i powykrawać ciasteczka.
Posmarować je rozkłóconym białkiem. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 15 minut.
środa, 15 października 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz