
50 dag mąki
30 dag masła
10 dag cukru
20 dag posiekanych migdałów
2 żółtka
1/2 torebki proszku do pieczenia
3 łyżeczki koniaku
20 dag cukru pudru
Mikserem ucieraj masło tak długo, aż uzyskasz biały kolor. Dodaj żółtka, cukier, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i koniak. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkuj, wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 20 minut w temp. 160 st. C.
Wyjmij i od razu posyp cukrem pudrem.
Grecy przed posypaniem ciastek cukrem pudrem, najpierw skrapiają je wodą różaną. Kiedy tylko uda mi się ją kupić, od razu upiekę ciasteczka i podzielę sie refleksjami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz