Najprostsze rogaliki na świecie. Robi się je błyskawicznie a efekt jest naprawdę zadowalający. Przepis podchwyciła moja mama i często je robi. Zmienia tylko smaki nadzienia i wielkość rogalików :) Maluchy zza ściany je uwielbiają!
4 szklanki maki
białko, cukier
40 dag margaryny lub masła
12 łyżek wody
35 dag śliwek
1/2 słoika powideł śliwkowych
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać zimną wodę.
Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkować i pociąć na trójkąty. Na każdy nałozyć śliwkę bez pestki oraz odrobinę powideł (ja robię najczęściej tylko z powidłami /dżemem truskawkowym lub innym jaki mam).
Zawinąć rogaliki, zaczynając od szerszej strony.
Rogaliki posmarować białkiem, posypać cukrem i ułżyć na blasze.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. ok. 40 minut.
piątek, 17 października 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz