sobota, 10 stycznia 2009

ciasto z owocami kandyzowanymi


480 g kandyzowanych owocow, posiekanych
2 lyzki rumu (dalam 3)
100 g miekkiego nieslonego masla
90 g mialkiego cukru
2 jajka
2 lyzeczki aromatu waniliowego (dalam kilka kropli)
125 g roznych orzechow, grubo posiekanych i uprazonych na patelni
60 g maki, przesianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypac owoce kandyzowane i zalac rumem. Maslo i cukier utrzec na lekka i puszysta mase. Kolejno dodawac jajka, dokladnie mieszajac po kazdej porcji. Na koniec dodac wanilie, owoce w rumie, orzechy, make oraz proszek do pieczenia i dokladnie wymieszac. Przelozyc do formy ok. 18x27 cm natluszczonej i wylozonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C. przez 15 minut, nastepnie zredukowac temp. do 180 st. i piec kolejnych 10minu (ja pieklam 20), az ciasto sie zarumieni (sprawdzalam patyczkiem). Przestudzic w formie, po czym juz chlodne oproszyc cukrem pudrem.

1 komentarz:

Małgoś pisze...

Aj, lubię takie bakaliowe ciasta. Trochę jak keks, choć kształt ma inny. Fajne. :)
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny! :)