sobota, 8 listopada 2008

chocolate chips cream cheese muffins


Bardzo neutralne i smaczne muffiny. Mnie przypominają biszkopt, wilgotny, aromatyczny i bardzo lekki. Bez oleju co mnie bardzo zachęciło do ich zrobienia. Szału nie robia ;) ale są bardzo miłą odmiana. Przepis pochodzi od Evenki.

1/2 szkl. cukru
2 duże jajka
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szkl. mleka
70 g masła
ew. odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego (ja dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
100 g serka kremowego
1½ łyżki cukru
groszki czekoladowe/posiekana czekolada
Jajka utrzeć z cukrem (1/2 szkl.) na puszystą masę. Wlać letnie mleko i roztopione masło (ostudzone) , lekko wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą , dokładnie wymieszać. Nałożyć do foremek, na środek położyć po 1 łyżeczce masy serowej (serek wymieszany z cukrem) i posypać czekoladą. Piec w 180 st.C. przez ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia).

Brak komentarzy: