piątek, 17 października 2008

irlandzkie pralinki

Niewielkie czekoladowe kuleczki.
Obsypane kakao lub cukrem pudrem.
Przynoszą na myśl Święta Bożego Narodzenia.
Zapakowane w eleganckie pudełeczko sa pysznym prezentem.
Przede wszystkim bez okazji.
Ja tak robię i za każdym razem sprawiają radość.
Uwielbiam.


6-8 dag biszkoptu (może być gotowy spód biszkoptowy)
8 dag masła
10 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
3 łyżki likieru Baileys (kiedy nie mam dodaję inny kawowy)
2 dag mielonych migdałów
2-3 łyżki cukru pudru

Pokrusz biszkopt, wymieszaj z wiórkami masła i drobno startą czekoladę, dodaj łyżkę kakao, likier i migdały. Wyrób mikserem, lekko zagnieć, wstaw do lodówki.
Z masy ulep ok. 40 kulek (średnica ok. 2 cm), połowę z nich obtocz w cukrze pudrze, pozostałe w kakao.

1 komentarz:

Rural Journey pisze...

bardzo fajne kuleczki:) myslalam, ze to o wiele trudniejsze, ale chyba sprobuje tez je wyczarowac! pozdrawiam serdecznie!