piątek, 17 października 2008

migdałowa tarta z gruszkami

Kiedy nastaje jesień, z prawdziwą przyjemnością sięgam po gruszki. Ziarnistość ich miąższu, soczystość i barwa ich smaku wynagradzają mi aure za oknem.




ciasto kruche:
pół kostki masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
czubata szklanka mąki
pół łyżeczki soli
nadzienie:
2 duże gruszki
łyżeczka soku z cytryny
5 płaskich łyżek cukru pudru
4 łyżki dżemu z moreli
5 dag miękkiej margaryny
jajko
5 płaskich łyżek mąki pszennej
5 dag mielonych migdałów
3 dag płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować (ok. 5 mm) i wylepić formę do tarty o średnicy 20 cm.
Formę z ciastem wstawić do lodówki na pół godziny.
Wyjąć, nakryć ciasto krążkiem papieru do pieczenia i posypac suchym grochem.
Piec 15 minut w temp. 180 st.
Usunąć papier oraz groch i piec dalej 5 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Gruszki obrać, pokroic w plasterki, skropić sokiem cytrynowym i posypać łyżeczką cukru pudru.
Ostudzone ciasto posmarować dżemem, na nim ułożyć plasterki gruszek.
Margarynę utrzeć z resztą cukru na gładką, kremową masę.
Dodać jajko, mąkę, mielone migdały i dokładnie rozetrzeć.
Kremową masę rozłożyć na plasterkach gruszek i posypać płatkami migdałowymi.
Piec 30 minut w temp. 180 st. aż masa się zrumieni.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: